OFFICIELE WEBSITE VAN STREEKTOERISME AARLEN - PROVINCIE LUXEMBURG - BELGIE

Agenda

Contact

FR

NL

DE

UK

Ontdekken

_____________________________________________________________________

Home > Ontdekken > Folklore en Tradities

 

 


 
   
 
Folklore en tradities

 

Hämmelsmarch

De oorsprong van de optocht « Hämmelsmarch » ligt ergens verborgen in lang vervlogen tijden. Het is een Luxemburgse traditie die ook verspreid is in Belgisch Luxemburg dat geruime tijd deel uit maakte van het Groothertogdom. In de stoet lopen een aantal muzikanten, al dan niet vergezeld van schapen. Zij trokken door het dorp op de zondag van de kermis en klopten aan bij de bewoners. Zij ontvingen dan muntstukken of taart en meestal ook een borrel. Het ingezamelde geld werd gebruikt om de muziekvereniging te steunen.

In vele dorpen van de Streek van Arlon is dit oude gebruik nog steeds in voege. Iemand in Luxemburg componeerde ooit een melodie en in de loop der tijden ontstond er ook een tekst voor die melodie. Ze wordt door de muzikanten gespeeld en gezongen tijdens de “Hämmelsmarch” !

Faaschtebounen

De herkomst van dit folkloristisch feest gaat heel ver terug in de geschiedenis en is uniek in België. "Faaschtebounen" zou je kunnen vertalen door "Vastenbonen" (te vergelijken met de suikerbonen )!
De "Vastenbonen" zijn uiteindelijk snoepjes geworden. De jonggehuwden gooiden deze op straat voor de arme kinderen op de 1ste zondag van de vasten.

Dit feest wordt nog altijd gevierd in Aarlen. Het wordt georganiseerd door het Feestcomité van de stad.De begeleiders zijn gekleed in het typische kostuum van de "Helleschmann " (legendarische veekoopman en huwelijksmakelaar vqn de streek) : blauwe bloes, rode halsdoek met witte stippen en een broek met zwartwitte ruitjes. Muzikanten zijn ook van de partij. De kinderen trekke rond in de stad en gaan zingen onder het venster van de jonge koppels « ‘t ass Gléck an ärem Haus geheit d’Fa eraus » (vrij vertaald zoiets als "Geluk in jullie huis en suikerbonen voor ons) !
Tekst : Armand Schmit

Carnaval van Aarlen

Het Carnaval van Aarlen werd in 1978 nieuw leven ingeblazen door Mhr Matgen die ook een nieuw comité oprichtte. Al heel vroeg werden er banden gesmeed met carnavalsverenigingen van over de grens (Luxemburg, Zwitserland, Slovenië, Bulgarije,...). Aarlen is terect fier op zijn grote internationale stoet die jaarlijks honderden bezoekers trekt. Het Carnaval vindt altijd plaats op halfvasten en duurt 4 dagen. Het begint met het verkleden van het "Hert" op het Astridplein en eindigt 's zondags op de "Grand'place" met een vuur waarop de winterbulten worden verbrand.

Lentevuren

De vuren werden overal in Wallonië aangestoken reeds lang voor de christianisering. Zij betekenen het einde van de winter en de komst van een nieuwe lente ! Vele spreuken, legenden en verhalen zijn nauw verbonden met dit populaire volksfeest. Zo wordt er verteld dat het jaar een succes wordt als je 7 vuren tergelijkertijd kunt waarnemen.
De meeste vuren worden ontstoken aan de rand van het dorp en worden gebouwd door de plaatselijke jeugdverenigingen. Boven het houten staketsel troont de Winterheks die spoedig in de vlammen zal opgaan. Het eerst gehuwde koppel van het jaar steekt het vuur aan.
Op het programma: muzikale animatie en....
Raadpleeg onze agenda op www.arlon-tourisme.be

Meidrank (Maitrank) feesten

Meidrank is onze beroemde lokale drank op basis van witte wijn, Lievevrouwebedstro en suiker. Het is in de maand mei dat het lieflijke en geurige kruidje, Lievevrouwebedstro, geplukt word wanneer de bloemknopjes nog dicht zijn.

De Meidrankfeesten vinden natuurlijk plaats in mei, het is een echt lentefeest. Op het programma : inhuldiging van de Meidrankfontein en gratis proeven. De lokale fanfares zorgen voor muziek tijdens de opening. Later op de dag vinden er concerten plaats op het Leopoldsplein en in de straten van de stad. Vuurwerk op zaterdagavond. Op zondag, houten spelen festival en reuze zandbak.
De meeste cafés serveren hun eigen "Maitrank" maison !
Alle activiteiten zijn gratis.

Fakkeltocht en Sint-Maartens stoet

De heilige Maarten is een belangrijk figuur in de Belgische, Duitse en Hollandse folklore. De tradionele optocht is bebaseerd op een verhaal. De heilige had zijn ezel verloren en vroeg hulp aan de kinderen om hem terug te vinden. Het was al nacht dus de kinderen trokken erop uit met lantaarns...
In Aarlen vertrekt de stoet aan het stadhuis en gaat vandaar naar de Sint-Maartenskerk.
In Martelange trekt de stoet door de straten van het dorp voorafgegaan door Sint-Maarten op zijn paard.
Raadpleeg onze agenda op www.arlon-tourisme.be

 
   

 

 
 

JURIDISCHE INFORMATIE