OFFICIELE WEBSITE VAN STREEKTOERISME AARLEN - PROVINCIE LUXEMBURG - BELGIE

Agenda

Contact

FR

NL

DE

UK

Ontdekken

_____________________________________________________________________

Home > Ontdekken > Erfgoed

 


   
 

 

Erfgoed en Water

Het project «Au fil de l’Eau» (langs het water) werd in het leven geroepen om het rijke watererfgoed van het Land van Aarlen in de schijnwerpers te plaatsen. Washuizen en wasplaatsen, molens, drinkplaatsen, pompen en fonteinen ... allemaal bebouwde elementen van hoog toeristisch en historisch belang. In totaal werden in de vier betrokken gemeenten 87 borden geplaatst. Op elk bord staat een oude foto en tekst met uitleg over enkele architecturale, historische elementen of anekdotes. Dit project vertelt ons ook meer over de wasvrouwen van vroeger en over de geschiedenis van de molens in de streek.

Raadpleeg onze brochure "Coup de coeur"

Meer info :

Arlon - Attert - Aubange - Messancy

Het erfgoed in verband met water in de Pays d'Arlon

Gallo-romeins erfgoed

Archeologisch Museum

Dit museum bezit een groot aantal voorwerpen die getuigen van de Gallo- Romeinse beschaving. De beeldengalerij is één van de rijkste in Europa. De bas-reliefs, halfverheven beeldhouwwerken, evenals de talrijke ambachtelijke voorwerpen, geven een breed beeld van het dagelijkse leven.

Rue des Martyrs 13 - 6700 Arlon

Romeinse toren Jupiter

Aan het einde van het Nederrijk werd Aarlen een castrum (versterkte plaats). De wal werd doorboord door imposante poorten en afgebakend door een twintigtal torens. De Jupitertoren, die perfect bewaard is gebleven, is te zien door de ramen aan de buitenkant, maar ook tijdens rondleidingen. Dit uitzonderlijke en unieke erfgoed in Wallonië werd in 2012 geklasseerd met de klassering van de twee Romeinse torens.

De "Jupiter"-toren ontleende zijn naam aan het prachtige bas-reliëf dat in de funderingen werd ontdekt, een monument dat ook op de plaats zichtbaar is.

Rue du Marquisat - 6700 Arlon

Archeologisch park

Deze plaats is sinds de Romeinse tijd bewoond: men heeft er overblijfselen gevonden van thermale baden en een hypocaustum (verwarming). De eerste parochiekerk werd hier gebouwd (8e eeuw). Op de fundamenten van een gebouw van Romeinse oorsprong werd toen een romaanse kerk gebouwd, gewijd aan Sint-Maarten. Het bleef bestaan tot de 16e eeuw, en op de ruïnes ervan werden in de 17e eeuw een kapel en een hermitage gebouwd. De kapel werd in 1878 verwoest.

Rue des Thermes Romains - 6700 Arlon

Romeinse zuil

Dit type monument is geïnspireerd op een model dat in Mainz ter ere van Nero is gemaakt. Aangenomen wordt dat het een achthoekige basis heeft gewijd
aan de goden van de week. Deze zuil is een reconstructie gemaakt van kopieën, geïnstalleerd in het begin van de jaren 1990 om het Gallo-Romeinse verleden van de stad op te roepen.

Grand-Rue - 6700 Arlon

Andere

De Sint-Donatuskerk

Op bezoek in onze stad moet je zeker eens gaan rondslenteren in het oude stadskwartier aan de voet van de Sint-Donatusheuvel. Een majestueuze « koninklijke » trap leidt naar de Sint-Donatuskerk. Zij werd hier 350 jaar geleden werd gebouwd door de broeders Kapucijnen. Deze broeders planten ook de kornoeljehagen waar je altijd shaduw vindt. Veel later bouwde men op de kerk de Belvédère-toren.
Geniet van de rust die hier heerst en van het panorama. Op deze bijzondere plaats stond eens een burcht, een klooster, een Franse Vaubanvesting. Het klooster werd stilaan getransformeerd in een citadel...

Square Elisabeth - 6700 Arlon

De Sint-Maartenskerk

De Sint-Maartenskerk is een bezoek meer dan waard. Ze werd gebouwd tussen 1907 en 1914 en is sinds 2002 een beschermd monument (Uitzonderlijk erfgoed door het Waals Gewest).
De toren van 97m hoog tekent zich af op de horizonlijn van de stad en kan je al van heel ver zien.
Maar het is vooral binnen in de kerk dat de schoonheid van dit gebouw tot zijn recht komt en dit dankzij de prachtige glasramen.
Het beste moment om de kerk te bezoeken is in de late namiddag wanneer de stralen van de ondergaande zon door het roosvenster schijnen...

Square Albert 1er - 6700 Arlon

Het Leopoldsplein

Dit is het belangrijkste plein de stad Arlon. Twee gebouwen valllen onmiddelijk op : het provinciaal paleis en het voormalig paleis van justitie. Het Justitiepaleis werd gebouwd tussen 1864 en 1866 en functionneert nu als een cultureel centrum.

Het burlend hert

Dit beeldhouwwerk van Jean Gaspar werd geplaatst op een van de belangrijke invalswegen van de stad. Het origineel werd in plaaster afgegoten en was veel kleiner. Het werd uitvergroot en in brons gegoten in 1913 en staat nu op de square Astrid. Het oorspronkelijke beeldje wordt bewaard in het Gasparmuseum.

Het oud kerkhof van Guerlange

Talrijke grafstenen van de XVIIIde en XIXde eeuw met grafschriften in het Latijns, Gothisch, modern Duits of in het Frans, illustreren sprekend de taalgrensgebonden ligging van dit dorpje. Het kapelletje dateert gedeeltelijk van de XIVde eeuw en er zijn nog gothische elementen zichtbaar in de architectuur.

Grand Place in Halanzy

Op dit plein moet je zeker eens kijken naar de « Amerikaanse » locomotief en zijn wagonnetjes die herinneren aan ijzermijnen van Halanzy. Er staat ook een kunstwerk van Fernand Tomasi, de menhir. Het schoolgebouw was oorspronkelijk het huis van de directeur van de ijzerfabrieken van Musson. Een opmerkelijk glasraam overdekt de binnenkoer van het voormalige « Hôtel de Ville ».

 
   

 


 

JURIDISCHE INFORMATIE