OFFICIELE WEBSITE VAN STREEKTOERISME AARLEN - PROVINCIE LUXEMBURG - BELGIE

Agenda

Contact

FR

NL

DE

UK

Ontdekken

_____________________________________________________________________

Home > Ontdekken > Erfgoed

 


Drie erfgoedroutes om de met de auto of de motor de streek te verkennen.
   
 
De routes :

 

Route 1 : Erfgoed en Water

In de XIXde eeuw ontwikkelde zich, voor hygiŽnische redenen en om epidemieŽn te voorkomen, een heel netwerk van watervoorzieningen : pompen, drinkplaatsen voor het vee, wasplaatsenÖIn elk dorp is er minstens 1 wasplaats met verschillende bekkens om het linnen te wassen en te spoelen. De wasplaatsen werden meestal rechtstreeks van water voorzien door een bron. De architectuur van deze wasplaatsen is meestal eclectisch. In de volksmond werden ze ďwespennestĒ genoemd!

Route 2 : Tradionele woningbouw in Belgisch Lotharingen

De tradionele woning is meestal een blokwoning die bestaat uit verschillende cellen onder hetzelfde dak. Elke cel heeft een eigen functie: woonst, stal en schuur. In vele gevallen is het woongedeelte hoger. De verschillende cellen weerspiegelen hun functie ook op de gevel. (de staldeur is anders dan de woningdeur of de schuurdeur). De deur- en vensteropeningen zijn verticaal afgeboord met kalksteen; de schuurdeur is meestal afgerond. De dikke muren zijn gebouwd met de lokale kalkzandsteen en het dak is bedekt met leisteen verschilt openingen. De leisteen wordt ontgonnen in de Ardennen (een gedeelte van Attert) grenzend aan Belgisch Lotharingen.

Route 3 : Wegkruisen

Langs wegen en straten, in en buiten het dorp, op kruispunten en pleinen, aan de rand van het bos of midden in de velden, overal staan deze typische kruisen die werden gebeeldhouwd in de streek van Arlon tussen 1600 en 1900. Zij vertalen vaak de angsten, de hoop, de vroomheid en het lijden van de plattelandsbevolking in vroegere tijden. Afgezien van hun godsdienstig karakter, dienden sommige kruisen ook als verzamelplaats of als oriŽntatiepunt voor reizigers. (Chr. MoÔs et J.-P. Muller)

Kapellen en wegkruisen in de Attertvallei


Regionaal Landschap Attertvallei heeft het "kleine" erfgoed van de vallei gerepertorieerd en een virtuele route uitgestippeld die u thuis of ter plaatse kan ontdekken.

Download

 
   

 


 

JURIDISCHE INFORMATIE